Брага
- Дріжджі для браги
- Вода для браги
- Класичний рецепт браги
- приготування браги
- Брага в питаннях і відповідях
Брага - це продукт, одержуваний, в результаті бродіння, з розчину цукру у воді з додаванням дріжджів. Коли дріжджі перебродят, з цукру виходить етиловий спирт і вуглекислий газ. Брага призначена для подальшої перегонки (дистиляції) в самогонному апараті.
Для приготування браги можна використовувати не тільки цукор, а також різне фруктово-ягідну сировину, що містить цукор, або крохмаль (картопля, зернові продукти, то тоді необхідно оцукрився крохмаль).
Зброджування - це один з найважливіших етапів приготування самогону, складна хімічна реакція розкладання цукру під дією дріжджів на етиловий спирт, воду і вуглекислий газ, яка вимагає суворого дотримання температурного режиму і певної концентрації компонентів. Оптимальна температура для проведення процесу - 18-24 ° C. При більш низькій температурі процес сповільнюється, а висока температура може погубити дріжджі.
Основні компоненти для приготування браги - це крахмалосодержащие і цукровмісні продукти, дріжджі і вода.
Дріжджі для браги
Дріжджі - найважливіший компонент процесу зброджування. Дріжджі виключно багаті найважливішими для організму поживними речовинами. Використання дріжджів при приготуванні самогону засноване на їх здатності перетворювати цукор під дією ферментів в етиловий спирт і вуглекислий газ.
Для приготування браги найкраще використовувати спиртові дріжджі . Ці дріжджі випускаються промисловістю і дозволяють досягти максимального вмісту етилового спирту в суслі. Також можна порекомендувати турбо-дріжджі виробництво Великобританія- Турбо № 77 - гарантований результат.
Вода для браги
Вода має життєво важливе значення для виробництва будь-яких високоякісних напоїв, і самогон - не виняток. Якість самогону на 60% обумовлено якістю використовуваної води. Вода повинна бути прозорою, безбарвною, не мати запаху і стороннього присмаку, відповідати гігієнічним вимогам, що пред'являються до питної води. Перевагу потрібно віддавати м'якій воді з малим вмістом солей магнію і кальцію, найкраще джерельну або з артезіанського джерела. Для приготування браги використовується сира вода, оскільки після кип'ятіння вона не містить розчиненого повітря, необхідного дріжджів. Очистити водопровідну воду можна відстоюванням і фільтруванням.
Класичний рецепт браги
Рецепти браги численні, але рецепт браги, якої тут представлений, один з найбільш простих у приготуванні. Це брага з цукру.
На 1 кг цукру вам потрібно 4-5 л. теплої води і 100 г. пресованих дріжджів (сухих дріжджів в 5 разів менше, приблизно 20 г).
Цукор треба добре розчинити в теплій воді, не розчинений цукор заляже на дно, і не братиме участі в бродінні.
Сухі дріжджі потрібно розвести в окремому посуді, заливши водою при температурі 25-30 ° C і додавши 2-3 столові ложки цукру. Приблизно через годину, дріжджі ожили, і все змішується у відповідній за обсягом флязі, або в бутлях з під чистої води.
Отриманий розчин необхідно поставити в тепле місце. При цьому його щільно не закривати, щоб уникнути можливого вибуху ємності від надлишкового тиску. Оптимальний час бродіння від 3 до 10 днів. Після закінчення бродіння обережно, щоб залишити поза увагою осад, перелити отриманий продукт в іншу ємність. Брага готова до вживання.
приготування браги
Готовий комплект "Віскі односолодовий"
Готовий комплект "Бурбон"
Брага в питаннях і відповідях
Що таке брага?
Брага - це сусло містить цукор і дріжджі. Коли дріжджі перебродят, з цукру виходить етиловий спирт, вуглекислий газ.
Що таке сусло?
Це розчин цукру у воді з додаванням поживних речовин. Коли в цей розчин додаються дріжджі, сусло починає бродити і виходить брага. Для приготування сусла використовують не тільки чистий цукор (сахарозу), а також фрукти, ягоди, буряк, які містять цукор (глюкозу, фруктозу), або картопля, зернові культури, які містять крохмаль.
Звідки береться в брагу етиловий спирт?
Дріжджі харчуються розчиненим у воді цукром і виділяють етиловий спирт (етанол) в якості продукту життєдіяльності. Ні з яких інших з'єднань, крім цукрів, спирт не виходить. Коли вміст спирту стає більше 12-13%, дріжджі гинуть, навіть якщо не весь цукор ще перероблений. Вони не можуть жити при такій високій концентрації алкоголю.
Можна робити брагу з фруктів і ягід?
Звичайно можна. Більш того, самогон з такою браги буде кращої якості, ніж з цукру. Але швидше за все, цукор таки доведеться додати, так як фрукти часто не мають достатньої цукристості.
Як роблять брагу з фруктів і ягід?
Віджимають сік. Сік з винограду зазвичай відразу містить достатньо цукру (в основному глюкози). Інші фрукти та ягоди як правило менш солодкі. Якщо в їх сік не додавати цукру, то вихід спирту буде досить малий. Додавання цукру підвищує вихід спирту, але погіршує його якість. Краще додавати в сік чисту глюкозу.
При якій температурі вносять дріжджі і проводять зброджування?
Дріжджі вносять в сусло при температурі не вище 30 ° C. Основне бродіння повинне проходити при 23-28 ° C. Якщо температура в приміщенні помітно нижче, то в домашніх умовах зазвичай брагу підігрівають. Для цього зручно використовувати занурювальний акваріумний нагрівач. Якщо температура буде нижче 18 градусів, то процес може сильно сповільнитися, а ось якщо перегріти до температури більше 30 ° C, то дріжджові бактерії можуть загинути. Треба пам'ятати, що під час інтенсивного бродіння брага сама розігрівається на кілька градусів, особливо у великій ємності. Іноді доводиться навіть примусово охолоджувати надто розігрівшись брагу.
Скільки потрібно вносити дріжджів?
Для сусла з цукру, фруктів і ягід - зазвичай дотримуються співвідношення: на 1 кг загального цукру (+ 4-4,5 л води) - 100 г пресованих дріжджів або 20 г разброженних сухих. Для сусла з крахмалсодержащего сировини кількість дріжджів бажано зменшити приблизно в 2 рази.
Що таке підживлення для дріжджів?
Іноді для більш швидкого і повного зброджування в цукрове сусло додають підгодівлю для дріжджів - мінеральні речовини, що містять сполуки азоту і фосфору. Для фруктово-ягідного і зернової сировини підживлення не потрібно - всі необхідні поживні речовини є в суслі.
У чому робити брагу для самогону?
Робити брагу можна в будь-який ємності призначеної для харчових продуктів. Кришка, краще, щоб не закривалася щільно або мала отвори, що б вуглекислий газ міг безперешкодно виходити.
Чим закривати ємність з брагою?
Є відмінний народний метод - на ємність з брагою надаватися гумова рукавичка, і голкою робиться 1-3 проколу на пальцях для виходу вуглекислого газу. Це пристрій допомагає контролювати процес бродіння. Якщо рукавичка надута - процес йде, опала - значить, повністю вибродівшєє, пора на перегонку. Однак, слід враховувати, що при різкому падінні температури, рукавичка так само опадає, іноді навіть засмоктується всередину судини.
Скільки залишати вільного місця в ємності з брагою?
Ні в якому разі не заливайте сусло до самого верху! Під час бродіння піде піна, яка буде переливатися через край. Краще залишити не менш 20-25% порожнього місця.
Брага сильно піниться. Як бути?
Для гасіння піни потрібно насипати в брагу товченого печива або пакетик сухих швидких дріжджів «Саф-Момент». Іноді для цієї мети ллють соняшникову олію або, охолоджуючи брагу, додають кубики льоду.
Як довго готується брага?
Готовність браги залежить від двох чинників: використовуваної сировини і температури. Зазвичай брага бродить від 3 до 14 днів. Але варто мати на увазі, що чим довше бродить брага, тим більше вона накопичує сторонніх шкідливих речовин.
Скільки часу потрібно для повного дозрівання браги?
Цукрова і фруктово-ягідні браги бродять приблизно 7-14 днів. Брага на крохмальної сировину визріває швидше - за 3-4 дні. Коли бродіння закінчується, перестають виділятися бульбашки газу. Брага стає на смак кислувато-гірким, цукор не відчувається. На смак відчувається наявність спирту. Можна ще почекати 1 день для відстоювання і акуратно злити брагу з осаду. Для цього зручно використовувати гнучку трубку. У зерновій брагу твердих частинок дуже багато і відокремити їх від рідини без великих втрат неможливо. Тому зернову брагу зазвичай переганяють без фільтрації, використовуючи не прямий нагрів, а нагрів парою з парогенератора.
Чи можна почати перегонку браги до її дозрівання?
Можна, але вихід спирту виявиться менше звичайного.
Скільки можна зберігати дозрілу брагу?
Чи не більше 1-2 днів при кімнатній температурі. Це не дуже корисно, тому що починаються процеси, що дають побічні продукти і знижують якість браги. Якщо вже доводиться зберігати готову брагу, то краще - із низькою температурою. І обов'язково без доступу повітря!
Як визначити чи готова брага?
Головний критерій готовності - смак. Брага повинна бути не солодкої (тобто весь цукор повинен розпастися). Так само припиняє виділятися вуглекислий газ, і пройшло необхідний час бродіння. Але на всі ці ознаки потрібно дивитися в комплексі. Наприклад, пройшло достатньо часу і брага більше не виділяє вуглекислий газ, але смак залишився солодкуватий - це значить, що Ви допустили помилку в пропорціях між інгредієнтами або у виборі дріжджів. У такому випадку потрібно, що б брага «Добродій». Якщо не хочете втратити якусь кількість продукту.
Скільки виходить самогону з браги?
Зазвичай з 1 кг цукру і 4,5 літрів браги може вийти 1 літр самогону міцністю до 50%.
Що таке сусло?Звідки береться в брагу етиловий спирт?
Можна робити брагу з фруктів і ягід?
Як роблять брагу з фруктів і ягід?
При якій температурі вносять дріжджі і проводять зброджування?
Скільки потрібно вносити дріжджів?
Що таке підживлення для дріжджів?
У чому робити брагу для самогону?
Чим закривати ємність з брагою?
Скільки залишати вільного місця в ємності з брагою?