Кизил

  1. Що таке кизил?
  2. Переваги для здоров'я
  3. Лікувальні властивості ягід
  4. Лікувальні властивості листя, кори і квітів
  5. Лікувальні властивості кісточок
  6. Лікувальні властивості сухофруктів
  7. Хімічний склад ягід
  8. застереження
  9. Як використовувати кизил
  10. Старовинний рецепт Кізілової наливки
  11. Варення з кизилу
  12. лікувальний чай
  13. Настоянка з листя
  14. Як виростити кизил

Здавалося б, що популярність кизилу залишилася в минулому Здавалося б, що популярність кизилу залишилася в минулому. В Європі пік слави ця культура переживала на рубежі XVIII і XIX століть. Тоді ця рослина сприймали як синонім елегантності і розкоші, їм прикрашали сади монастирів і маєтки вельмож, а з плодів робили один з найпопулярніших в ті часи напоїв - лікер з ягід кизилу. Але навіть в наш час, коли цілий рік доступні найекзотичніші плоди, багато хто згадує про старий добрий кизилі. І треба сказати - правильно роблять.

Що таке кизил?

Цей чагарник увійшов в людське життя ще кілька тисяч років тому. Поява рослини прийнято пов'язувати зі Східною Європою і Малою Азією, звідки древні купці доставляли смачні і соковиті ягоди в інші частини світу. Ботаніки кажуть про існування більше 50 видів кизилу. Найчастіше ця культура формується в чагарник, але в певних умовах може бути міцним деревом, що досягає до 8 метрів у висоту. Особливо поширена ця культура в Криму і на Кавказі. Найчастіше зустрічається в гірській місцевості, але нерідко зростає на околицях лісів і берегах річок. Також використовується як декоративна культура.

Його довгасті плоди-кістянки нагадують злегка сплюснуту смородину або журавлину з гладкою шкіркою, соковитою м'якоттю і твердою кісточкою всередині. Стиглі ягоди частіше червоні, але можуть бути фіолетовими і навіть майже чорними. Кисло-солодкий смак і унікальний аромат, отримані від багатого змісту ефірних масел свого часу зробили ягоди одними з найпопулярніших. Сьогодні їх вживають сирими, зацукрованими, консервованими, сушеними.

В наші часи кількість прихильників корисної і здорової їжі тільки зростає. Люди згадують про цілющі плодах, які регулярно з'являлися в раціоні наших прабабусь. По-новому подивився сучасна людина і на кизил. В останні роки ця рослина частіше використовували як декоративну. Його сильні і густі гілки ідеально підходять для формування пишною живоплоту, яка особливо елегантно виглядає в період цвітіння чагарнику. Не менш красиво виглядає ця культура в кінці літа і восени, коли кущ обсипають ягоди всіх відтінків червоного - від червоного до глибокого бордового, які до того ж мають багатьма терапевтичними властивостями.

Переваги для здоров'я

Цілющими властивостями володіють не тільки ягоди кизилу, але і його квіти, листя і кора молодих гілок.

У народній медицині кизил відомий як засіб для зміцнення печінки і нирок. Його використовують як сечогінний, антибактеріальний і протигрибковий засіб, а також як натуральний препарат для зниження артеріального тиску. Речовини, що містяться в кизил, активізують обмінні процеси і метаболізм жирів , Що робить ягоди корисними для людей, охочих схуднути. Відомо і те, що жменю червоних кислуватих ягід допоможе поліпшити настрій, оскільки впливає на клітини мозку, що відповідають за емоційний стан.

Стиглі плоди кизилу корисні для лікування: Стиглі плоди кизилу корисні для лікування:

  • цинги;
  • подагри;
  • анемії;
  • лихоманки;
  • грипу;
  • скарлатини;
  • кору;
  • артриту;
  • геморою;
  • нефриту;
  • шкірних захворювань.

Лікувальні властивості ягід

Плоди корисні під час застуди та розлади шлунка (в тому числі викликані переїданням). Володіючи антибактеріальними властивостями, кизил корисний для лікування дизентерії та черевного тифу. завдяки наявності пектину , Свіжі та сушені ягоди допомагають виводити з організму токсини і шлаки. Багатий мінерально-вітамінний склад допоможе нормалізувати роботу серця, кровопостачання головного мозку. З цієї причини ягоди часто рекомендують людям з головними болями і для лікування ранніх стадій розсіяного склерозу. Свіжі плоди корисні для зміцнення стінок судин і запобігання тромбофлебіту. багаті залізом ягоди корисні для підвищення гемоглобіну і поліпшення транспортування кисню по організму. Стиглий кизил радять жінкам, схильним до рясних менструальним кровотеч, а також людям, що страждають безсонням і хронічною втомою. А недавні дослідження показали, що в свіжих ягодах містяться антоціани , Що володіють протипухлинними здібностями, а також впливають на секрецію інсуліну.

Настій зі свіжих ягід корисний як засіб для зміцнення імунітету (готують його в розрахунку: 1 столова ложка ягід на склянку окропу, пити по одній склянці на день, розділивши на кілька порцій).

Лікувальні властивості листя, кори і квітів

Позбутися від дерматитів, екземи та висипів різного походження допоможуть листя кизилу, якими обмотують уражені місця. Відвар з листя також застосовують як сечогінний і жовчогінний засіб, як ліки від стригучого лишаю. чай корисний при гострих діареях і підвищеній температурі тіла. До речі, аналогічними здібностями володіє і чай з квіток рослини. Ванни з відвару листя і кори полегшують болі в суглобах при артритах і ревматизмі, відвар з кори (4 столові ложки на літр води ) Використовують як засіб проти гемороїдальних вузлів.

Лікувальні властивості кісточок

Цілющими властивостями володіють і кісточки з ягід кизилу. У народній медицині відвар з них давали людям при психічних розладах, а також в якості заспокійливого засобу.

Лікувальні властивості сухофруктів

сухофрукти зберігають практично всі цінні властивості свіжих ягід.

Тому сушений кизил не менше популярний в народній медицині Тому сушений кизил не менше популярний в народній медицині. Цей продукт корисний особам з діабетом, так як допомагає знизити рівень цукру . Регулярне споживання сухофруктів благотворно позначиться на стані шкіри, а їх багатий вітамінний комплекс допоможе в лікуванні хвороб судин. Відвар з сушених ягід застосовують як ліки від головного болю і як лосьйон для проблемної шкіри. А присутність багатих запасів заліза та інших мінералів робить сухофрукти корисними для вагітних і людей з анемією (або зі зниженим гемоглобіном). Не варто забувати про протизапальних властивості сушених плодів. Жменя смачних ягід в якості перекусу зміцнить імунітет і захистить в період епідемій. А ще сушений кизил - чудове джерело пектину, який є незамінним при різного роду отруєннях, бо дає змогу швидко вивести токсини з організму. Ці багаті фітонцидами сухофрукти називають найкращим помічником при отруєнні свинцем, парами ртуті або оловом.

До речі, правильно висушені стиглі ягоди можуть зберігати свої ліковані властивості протягом 3 років.

Хімічний склад ягід

Ці яскраві ягоди містять велику кількість вітамінів і тільки 40 ккал в 100 р Головна перевага - багатий склад макро- і мікроелементів , флавоноїдів , Фітонцидів, органічних кислот (в тому числі яблучної , лимонної , бурштинової ), антиоксидантів , Біостимуляторів, пектину, дубильних речовин і цукру. Кизил - хороший джерело калію , магнію , Заліза, кальцію і деяких інших мінералів.

Аскорбінова кислота   , Якої в 100 г кизилу більше 50 мг, корисна при інфекційних захворюваннях, зміцнює імунну систему, знижує ознаки втоми Аскорбінова кислота , Якої в 100 г кизилу більше 50 мг, корисна при інфекційних захворюваннях, зміцнює імунну систему, знижує ознаки втоми. Вітамін Р корисний для кровообігу, а також працює в організмі як протираковий і протиалергічний агент. завдяки вітаміну А кизил корисний для поліпшення зору, відновлення стану шкіри, нігтів, волосся, а вітамін Е наділяє ягоду потужними антиоксидантними властивостями (запобігає передчасне старіння, захищає від канцерогенів і вільних радикалів, служить профілактикою злоякісних утворень і багатьох хронічних хвороб).

застереження

Через досить високій концентрації кислот ягоди не рекомендують людям з підвищеною кислотністю шлунка, виразку шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при деяких формах гастриту. При цьому в рівній мірі небажано вживання свіжих ягід, сухофруктів, соку та варення з кизилу.

Як використовувати кизил

Один з найпопулярніших рецептів позаминулого століття - настоянка з ягід кизилу. Цей злегка кислуватий алкогольний напій коралового кольору зберіг в собі всі корисні властивості свіжих ягід. Для його приготування брали тільки стиглі ягоди, цукор і спирт (або горілку ). Після 6-місячної витримки вітамінна наливка готова до вживання. З цих ягід також виходять смачні соки, сиропи, джеми, варення. Їх додають в пироги, каші, різноманітні десерти.

Збирати ягоди слід в кінці осені. З настанням перших холодів плоди стають м'якше, духмяний і з більш вираженим смаком.

Старовинний рецепт Кізілової наливки

Знадобиться 250 г стиглих плодів кизилу, 70-відсотковий спирт (250 мл) і 250 г цукру. Ягоди промити, проколоти і трохи розчавити, залити спиртом і залишити на кілька тижнів в теплому місці. Злити спирт, а ягоди засипати цукром, накрити марлею, складеною в кілька шарів, і залишити в теплі на кілька днів (час від часу струшувати банку з вмістом). Процідити через сито, змішати отриманий сироп із спиртовою настоянкою і знову залишити мінімум на 2 тижні. Після закінчення цього часу профільтрувати рідину (можна через марлю) і залишити напій вистаїваться (чим довше - тим краще).

Варення з кизилу

На 1 кг ягід знадобиться 2 кг цукру. Ягоди помити, видалити з них кісточки. З 500 мл води і цукру зварити сироп, яким залити ягоди і залишити на 2 години. Після довести суміш до кипіння, зменшити вогонь і варити, поки ягоди стануть напівпрозорими. Гаряче варення розлити в банки.

лікувальний чай

Чайну ложку (з гіркою) сушених плодів залити склянкою окропу, накрити, укутати і настоювати не менше 15 хвилин. Пити для зміцнення організму, поліпшення роботи органів травлення, при застудах.

Настоянка з листя

Змішати 50 г подрібненого листя і 250 мл спирту. Настоювати 15 днів. Вживати тричі на день по 10-15 крапель. Ці ліки володіє всіма корисними властивостями кизилу.

Як виростити кизил

Цей листяний чагарник легко виростити з кісточки.

Дерево не вимагає особливого догляду, воно довговічне і протягом багатьох років зберігає гарний зовнішній вигляд Дерево не вимагає особливого догляду, воно довговічне і протягом багатьох років зберігає гарний зовнішній вигляд. Також кизил належить до рослин, корисним для залучення комах-запилювачів. Садівники люблять це дерево за його декоративні дані і смачні, корисні плоди.

Як правило, кизил росте у всіх видах грунту, включаючи піщані, суглинкових і глинисті, але регулярно вимагає вологи. Ця культура добре розвивається як під прямим сонцем, так і в легкій тіні. Добре переносить морози. Додатковою підгодівлі не потребує.

Згідно з деякими джерелами, ще 7 тисяч років тому кизил був компонентом раціону стародавніх жителів Європи і Азії. Його любили за приємний смак і цілющі властивості. Протягом декількох століть ця культура виявилася забутою. Але повернення «до джерел» подарувало кизилу нове життя. І сучасні фітотерапевти все частіше згадують про цю дивовижну рослину з цілющими яскраво-червоними ягодами.

Що таке кизил?
Що таке кизил?