Як правильно підібрати соус до різних страв

Вишуканий соус здатен змусити заграти новими смаковими нюансами будь-яку страву. Навіть саме елементарне, подану з правильно підібраним і спеціально приготовленим соусом, воно і має зовсім інший вигляд, і сприймається з великою повагою. Соуси готуються і подаються не тільки до других страв, а й до десертів, випічки, закусок. Вони можуть бути солоними, кислими або солодкими, мати однорідну ніжну консистенцію або дивувати вкрапленнями твердих інгредієнтів, бути густими і тягучими або, навпаки, рідкими. Але всі вони мають право на життя, так як придумувалися з любов'ю і великою фантазією. І до цього дня господині не втомлюються експериментувати на кухні, винаходячи новинки. Багато викладають на кулінарні сайти рецепти соусів з фото. наприклад, на сайті ви зможете, ознайомимося з деякими з них.

шоколадний соус

До млинців і запіканок, до фруктів і ягодам, до морозива і мусів відмінно підійде шоколадний соус. Він має ніжну, шовковисту текстуру і смачний настільки, що буквально тане в роті. Можна приготувати шоколадний соус на основі какао-порошку, але максимально насичений смак отримують, використовуючи в якості основного інгредієнта темний шоколад з високим вмістом какао (не менше 50%). Ми ж візьмемо ще й дещицю розчинної кави - він додасть соусу пікантність і незабутню гостроту смаку. Отже, нам буде потрібно сто грамів чорного шоколаду, тридцять грамів вершкового масла, сто грамів вершків, столова ложка цукру і чайна ложка розчинної кави. Невелику каструльку з вершками ставимо на повільний вогонь, додаємо до вершків цукор і масло, помішуючи, добиваємося повного розчинення добавок і знімаємо з вогню. У гарячу суміш всипаємо поламаний на дрібні шматочки шоколад і починаємо збивати віночком. Коли суміш загусне, стане шовковистою і ніжною, можна додати каву. Іноді використовують коньяк, ванільний екстракт, лікери. Якщо шоколадний соус поставити на деякий час в холодильник, він стане більш густим, схожим на шоколадну пасту. Надалі його можна буде використовувати, намазуючи печиво, тости. Якщо ж він буде потрібно знову в якості доповнення до страв, досить його розігріти на повільному вогні.

Якщо ж він буде потрібно знову в якості доповнення до страв, досить його розігріти на повільному вогні

Грибний вершковий соус

До страв з м'яса, з яєць, з овочів, а також до пирогів, драниками і вареників, ідеально підходить грибний вершковий соус. Його ніжний смак не перебиває смаку основного блюда, а лише вигідно відтіняє його, надаючи ос особливий шарм і додаючи приємний післясмак. В якості основного інгредієнта краще взяти білі гриби, але можна їх замінити печерицями, лисичками і навіть вешенками. Крім грибів потрібно ріпчаста цибуля, густі вершки великий жирності, вода, соняшникова олія без запаху (рафінована), трохи твердого сиру, сіль і чорний перець за смаком. Спочатку потрібно почистити і нарізати шматочками цибулю, помістити його в чашу кухонного комбайна, подрібнити і злити сік, що утворився. Далі гриби теж подрібнюють в комбайні. Лук присмажується в маслі на сковорідці до напівготовності, після чого до нього додають подрібнені гриби, перець, сіль. Суміш залишити на вогні ще на 8 хвилин. На чистій сухій сковороді підсмажити борошно до золотистого кольору, потім борошно висипати на гриби і цибулю, влити окріп і розмішати, щоб не утворилися грудочки. Слідом додаються вершки, а через дві-три хвилини натертий на дрібній тертці сир. Соус буде готовий ще через дві-три хвилини, і його не соромно буде подати на стіл навіть самим вибагливим родичам і важливим гостям. Для більшого ефекту можна додати подрібнену свіжу зелень кропу - він не зіпсує смаку, а блюдо стане красивіше.