морепродукти

Пристрасть багатьох гурманів до дарів моря невипадково: вони мають не тільки чудовим смаком, але і численними корисними властивостями. Морепродукти мають збалансований склад і є легким некалорійним стравою

опис

Під морепродуктами увазі все їстівне, виловленої в світовому океані, крім хребетних тварин, тобто риби і китів. До них відносяться молюски, креветки, кальмари, восьминоги, краби, лангусти, лобстери.

Вишуканий делікатесний смак і корисні якості дарів моря відзначали ще здавна. Чимале значення їм зраджував знаменитий давньогрецький гурман Архестрата, який написав першу в історії книгу з кулінарії. Страв з морепродуктів автор присвятив три чверті своїх рукописних праць. Крім греків, цю їжу з незапам'ятних часів шанують іспанці, французи, японці і жителі Скандинавії. У всіх цих країнах морепродукти з давніх часів відносили до найбільш корисним страв. Не випадково, перші місця в переліку довгожителів займають японці (їх національна кухня багата дарами моря) і норвежці (їх країна є найбільшим експортером морепродуктів). Жителі цих країн в середньому живуть по 81 і 79 років відповідно.

В останні роки завдяки підвищеному попиту асортимент морепродуктів в наших супермаркетах помітно розширився. Імпортери поставляють безліч екзотичних молюсків і ракоподібних. До речі, найдорожчими в світі молюсками є морські трюфелі, або «персебес». Їх оцінюють у 400 дол / кг. Саме вигодою подібної діяльності пояснюється той факт, що деякі морепродукти виловлюють не з світового океану, а зі спеціальних водойм, в яких їх вирощують штучно і з застосуванням барвників, стимуляторів і антибіотиків. Так, більша частина популярних у нас королівських креветок розлучається в подібних водоймах в Китаї або В'єтнамі. Природно користь такої продукції багато в чому сумнівна.

Мало хто знає, що морепродукти є дуже сильним афродизіаком. Існує переказ, що горезвісний венеціанський коханець Казанова напередодні кожного свого любовного «подвигу» з'їдав близько 70 устриць і запивав делікатес шампанським. І робив це дуже обгрунтовано: адже багаті селеном і цинком морепродукти сприяють утворенню тестостерону, «будить» лібідо.

Найчастіше морепродукти перед приготуванням не розморожувати. Більшість з них кидають в окріп і потім відварюють всього кілька хвилин. Обсмажувати їх краще в оливковій олії: для повної готовності морепродуктів досить і 5 хвилин. При цьому вони зберігають не тільки свій тонкий аромат, а й більшу частину містяться в них поживних речовин.

Страви з морських дарів хороші при дієтичному харчуванні і для святкового столу. Гребінці, морська капуста, мідії, кальмари й інша морська живність - це смачна і легка їжа. Морепродукти активно використовують у французькій, італійській, іспанській і «середземноморської» кухнях. Їх додають в пасту, паелью, піцу, з них готують різні соуси. А сушені морепродукти є найпопулярнішою закускою до холодного пива.

Склад і користь морепродуктів

Морські дари багаті високоякісними білками, ненасиченими жирами, вітамінами А, В6, В12, D і Е. Вони містять цілий набір мікроелементів - цинк, залізо, йод, калій, мідь, фосфор, селен, магній, сірка, кальцій та інші. Морепродукти є важливою складовою збалансованого харчування. Вони легко засвоюються і містять мінімум калорій: в 100 г креветок, наприклад, всього 2 г жиру, а кальмарів - лише 0,3 м Дієтологи призначають «морську» дієту тим, хто страждає захворюваннями серцево-судинної і травної системи, а також зайвою вагою . Поліненасичені кислоти, якими багаті морепродукти, сприяють зниженню рівня холестерину в крові, збільшення еластичності судин і поліпшенню міжклітинної обміну. Крім цього, наукові дослідження довели, що дари моря володіють антиоксидантними властивостями. Вони сприяють відновленню тканин і продовжують молодість.

Ті, хто включають в свій раціон морепродукти, менше страждають депресіями і меланхолія. Інформація, що міститься в кальмарах, креветках, мідіях та інших морських мешканців омега-3 кислота стабілізує психологічний фон і покращує настрій. Страви з дарів моря заспокоюють нервову систему, знімають дратівливість і допомагають долати безсоння і стан тривоги. Морепродукти також корисні тим, кого турбує щитовидна залоза.

Морепродукти також корисні тим, кого турбує щитовидна залоза

Шкода і протипоказання

Небезпека для здоров'я представляє часте вживання штучно вирощених дарів моря, що містять багато шкідливих для здоров'я добавки.

Необхідно пам'ятати, що морепродукти досить швидко псуються. Вони часто стають причиною харчового отруєння, тому до їх покупці потрібно підходити вкрай уважно. Якісні морепродукти повинні бути замороженими і зберігатися в холодильнику. На їх поверхні не повинно бути будь-яких слизових нальотів або саден, вона повинна бути чистою і блискучою.

Але найбільшу небезпеку становить товар, повторно заморожений в процесі зберігання. Якщо морепродукти злиплися в суцільний клубок або лід в пакеті каламутний - значить, їх кілька разів розморожували. Від такої покупки краще відмовитися. До речі, дорогі делікатесні сорти морепродуктів бажано купувати в спеціалізованих торгових точках - там менший ризик, що через низький попит товар залежиться до «другої свіжості».

Важливо також пам'ятати, що безпека морепродуктів, крім якості вихідної сировини, залежить і від способу їх приготування.

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb.com.ua обов'язкова!