Меню і 12 страв на Святвечір і Різдво 2019 ★

  1. Традиції і прикмети, пов'язані із зустріччю Різдва
  2. 12 пісних страв на Різдво
  3. Що приготувати на Різдво? святкове меню

В Україні вечірня трапеза 6 січня пов'язана з безліччю традицій і обрядів. Попередній Різдва святвечір - урочисте застілля з обов'язковими 12 пісними стравами на столі, головне з яких - ритуальна кутя. 6 січня завершується 40-денний піст, і в цей день віруючі постять особливо строго до самої темряви, поки не засяє на небі зірка, яка сповістила колись волхвам про народження Божого Сина.

Святвечір - це не просто вечерю перед Різдвом. Символічне значення цього обряду величезне, а коріння його проростають в сиву давнину. Як ми відсвяткуємо святвечір, так і проведемо наступний рік, тому для нас вкрай важливо і цікаво отримати відповіді на питання: "Як правильно накрити стіл на Різдво? Що приготувати на Святвечір? Як варити кутю на Різдво? яку випічку і закуски приготувати? Які правила і традиції дотримати в це свято і що вони означають? ".

Традиції і прикмети, пов'язані із зустріччю Різдва

За старих часів на найпочесніше місце в хаті під іконами ставилося сніп пшениці або жита (дідух, коляда). Зараз його ставлять зазвичай в кутку столу, хоча ці традиції практично витіснені новим символом зимових свят - ялиною, прикрашеної іграшками. Перш ніж розстелити святкову скатертину, на столі розсипалося сіно, а в центр встановлювався блюдо з кутею.

Чи знаєте ви, якими різдвяними прикметами багата Україна і чим вони пояснюються? Колись все вони свято дотримувалися на православне Різдво, а багато хто з них актуальні і в сучасному світі.

  • Хороший господар в святвечір встає ні світ ні зоря і розпалює вогонь обов'язково від сірника. Тоді і весь рік в будинку буде тепло.
  • До вечора все в господарстві має бути на своєму місці (в тому числі і всі члени сім'ї), щоб в будинку панував порядок і благополуччя.
  • Ніжки святкового столу обв'язували ланцюгом, що символізує міцне господарство, і доторкатися до неї теж було доброю прикметою.
  • Поки не почався вечерю, під скатертину на всіх чотирьох кутах кладуть по головці часнику, щоб не допустити до застілля нечисту силу.
  • На стіл кладуть гроші і горіхи, щоб всі члени сім'ї були міцними, здорові і багаті.
  • Солом'яний сніп - дідух - оберігатиме всіх мешканців будинку від бід і негараздів.
  • Бажано встигнути намалювати на дверях будинку хрести пісним тестом.
  • Глава будинку запалює свічку і залишає її на вікні, закликаючи ангелів небесних (а то і самотнього мандрівника) заглянути на теплий вогник.
  • На стіл ставлять дві додаткові мисочки - для відсутніх рідних і для душ померлих близьких людей.
  • Кутю після вечері не прибирають зі столу і не миють ложки, оскільки духи в цю ніч прийдуть вечеряти.

Добрі традиції і прикмети радять теж не зустрічати Різдво в темному одязі, щоб не відчувати смутку весь рік, а якщо під час приготування святкової вечері у вас падають продукти, значить, на городі виросте багатий урожай. Україна і Польща відносяться до Різдва особливо трепетно, бережно зберігаючи і проносячи через століття атрибути і звичаї різдвяних свят.

12 пісних страв на Різдво

Скоромні страви, м'ясні і молочні, з'являються на різдвяному столі вже 7 січня, так само як і спиртні напої. Різдвяна вечеря - це домашня ковбаса і окіст на столі, качка, фарширована яблучками, холодець з хроном, солодкі млинці , салати та інші частування, але вечір напередодні Різдва - Святвечір - останній вечір довгого посту. В цей день до святкової трапези приступають лише після появи першої зірки на небі - благої звістки про народження Ісуса Христа. І хоча трапеза повністю пісна, вона називається багатою вечерею, адже на столі буде багато страв - 12 страв (за числом апостолів). Ритуал урочистого застілля в святвечір залишається незмінним протягом багатьох століть. Україна - велика країна, і в різних її регіонах список пісних 12 страв має свої відмінності і особливості (хоча кутя є в кожному).

Що приготувати на Різдво? святкове меню

Перерахуємо найпопулярніші і поширені 12 страв з тих страв, які господині неодмінно готують на Святвечір.

  1. Кутя. Саме з ложки куті починається святкова вечеря перед Різдвом. Обрядове блюдо, в яке зазвичай входить пшениця з розтертим маком, медом, горіхами і родзинками, має символічне значення, а рецепти її обчислюються багатьма десятками. На ПапіГутто в статті, присвяченій куті , Ви зможете ознайомитися з рецептами різних регіонів України, як традиційними, так і оригінальними і навіть кілька екзотичними.
  2. Узвар. Кутя завжди подається з узваром, який історично є найпоширенішим національним напоєм в Україні. Взимку він готується з сухофруктів, а влітку сушені яблука, груші, сливи, вишні та інші фрукти в ньому замінюють свіжі плоди.
  3. Вінегрет. Салати на Різдво подаються обов'язково, як же без них. Традиційні овочі в зимову пору року - це буряк і капуста. А вінегрет - це просто знахідка. Україна, Росія, Білорусь - його люблять готувати всюди. Пісний салат має дивовижну властивість - в ньому є абсолютно все вітаміни і мінеральні речовини, які так необхідні людському організму. У класичний рецепт вінегрету входять варені, сирі і мариновані овочі - картопля і буряк, морква і квасоля, огірки і цибуля, а також зелень. Такий багатий набір забезпечує "поставку" калію, заліза, бета-каротину, вітамінів груп С, В, Е, К, РР і багатьох інших. Мало хто різдвяні салати зрівняються з вінегретом по корисності.
  4. вареники . Серед 12 пісних різдвяних страв вареники займуть особливе місце, як блюдо ситне, смачне і таке улюблене багатьма. Для приготування тіста на вареники краще взяти борошно грубого помелу, а для начинки - зварений в мундирі картопля. Тут справа не тільки в смакових якостях другого хліба, а в тому, що саме під тоненькою картопляної шкіркою ховається неабиякий запас калію, який ми видаляємо, коли чистимо сиру картоплю ножем. Якщо ж говорити саме про смак вареників, то немає нічого кращого, ніж смажені білі грибочки з цибулею в картопляної начинки.
  5. Рагу з овочів . Для приготування пісного рагу можна використовувати будь-які овочі, які є у вас в запасі. Як то кажуть - чим багаті, тим і раді. Тільки не обсмажуйте їх на олії чи смальці, а просто гарненько протушкувати. Чи не зіпсують рагу і грибочки, білі або печериці.
  6. капусняк . 12 страв на Святвечір обов'язково повинні включати і перші гарячі страви. роль супу традиційно виконує наваристий капусняк. Готується він на Різдво не на м'ясному бульйоні, а на воді. Варити його можна з квашеної або з сирої капусти, додаючи моркву, цибулю, інші овочі та свіжу зелень. Якщо хочете знизити споживання крохмалю, приберіть з рецепта картопля і покришите в суп замість нього пастернак.
  7. голубці . Чи можна приготувати смачні голубці без м'яса? Цілком. начинкою мо

Як ми відсвяткуємо святвечір, так і проведемо наступний рік, тому для нас вкрай важливо і цікаво отримати відповіді на питання: "Як правильно накрити стіл на Різдво?
Що приготувати на Святвечір?
Як варити кутю на Різдво?
Які правила і традиції дотримати в це свято і що вони означають?
Чи знаєте ви, якими різдвяними прикметами багата Україна і чим вони пояснюються?
Що приготувати на Різдво?
Чи можна приготувати смачні голубці без м'яса?