Вірменія

  1. Географія Вірменії
  2. держава
  3. Мова
  4. релігія
  5. Валюта
  6. Популярні пам'ятки
  7. Туризм у Вірменії
  8. чайові
  9. Віза
  10. Години роботи установ
  11. Безпека
  12. екстрені телефони
  13. Фото і відео зйомка
  14. Питання та відгуки про Вірменію

Корисні дані для туристів про Вірменію, містах і курортах країни. А так же інформація про населення, валюті Вірменії, кухні, особливості візових і митних обмежень Вірменії.

Географія Вірменії

Республіка Вірменія - держава в південній частині Закавказзя. Межує c Азербайджаном на сході і південному сході, Іраном на півдні, Нахічеванської Автономною Республікою (ексклав Азербайджану) на південному заході, Туреччиною на заході і Грузією на півночі.

Вірменія - високогірна країна, розташована на Вірменському плато, середня висота якого становить близько 1800 м над рівнем моря (найвища точка гора Арарат, 4090 м). Через країну проходять численні гірські ланцюги Малого Кавказького хребта.

У Вірменії налічується понад 100 озер, головне з яких - озеро Севан, яке знаходиться на висоті 1900 м над рівнем моря.


держава

Державний устрій

Вірменія - демократична президентська республіка. Глава держави - президент (обирається на 5 років). Глава уряду - прем'єр-міністр. Законодавчий орган - однопалатні Національні збори (190 депутатів, термін повноважень - 4 роки).

Мова

Державна мова: вірменський

Широко поширена російська мова.

релігія

90% населення Вірменії - християни, що належать до Вірменської Апостольської Церкви.

Валюта

Міжнародна назва: AMD

Драм дорівнює 100 лумам. В обігу знаходяться банкноти номіналом в 10, 25, 50, 100, 200, 500, 1000, 5 000, 20 000 і 50 000 драм, а також монети в 1, 3, 5 і 10 драм.

Обміняти валюту можна в численних пунктах обміну валюти, а також в банках і в більшості великих готелів. У великих готелях, ресторанах, приватних магазинах і на ринках можливе використання доларів США і євро, а в деяких магазинах - і російських рублів. Банкомати рідкість навіть в столиці.




Популярні пам'ятки

Всі пам'ятки Вірменії
  1. Корисні дані для туристів про Вірменію, містах і курортах країни

    Блакитна мечеть

  2. музей Еребуні

  3. храм Звартноц

  4. Церква Святої Рипсиме

  5. озеро Парзена

  6. Монумент «Мати-Вірменія»

  7. монастир Кечаріс

  8. монастир Севанаванк


Туризм у Вірменії


Популярні готелі



Екскурсії та пам'ятки в Вірменії



кухня Вірменії

Вірменська кухня - одна з найдавніших на Землі. На підставі археологічних розкопок вчені прийшли до висновку, що ще дві з половиною тисячі років тому вірмени мали уявлення про бродильних процесах в хлібопеченні. Із сивої давнини бере свій початок таке популярне в даний час блюдо, як шашлик (хоровац). Технологія приготування рибної страви кутап і в наші дні майже та ж, що 1500 років тому.

Страви вірменської кухні відрізняються своєрідним пікантним смаком і гостротою. В якості приправи застосовують перець, часник, кмин, різну пряну зелень. Підраховано, що для приготування страв вірменська кулінарія використовує близько 300 видів дикорослих трав і квітів, які вживаються в якості приправ або навіть основного блюда. Пояснюється це кліматичними умовами і різноманіттям гірської флори, яка постачала східну кухню, в тому числі і вірменську, різними ефіроносних рослинами.

З культивованих овочів широко вживаються в Вірменії картопля, помідори, капуста, баклажани, перець, морква, огірки, буряк, щавель, шпинат, спаржа, бамия, кабачки, гарбуз, стручкова квасоля і ін. Багато овочі вживаються в поєднанні з м'ясними та рибними стравами .

Іншою характерною особливістю вірменської кухні є те, що в їжу споживається багато солі. Фахівці пояснюють це кліматичними умовами. Відомо, що загальна витрата солі людським організмом в жарку погоду значно вище, ніж в умовах помірного клімату. Це підтверджується і тим фактом, що населення гірських районів Вірменії вживає солі менше, ніж жителі жарких районів республіки.

І нарешті, ще однією особливістю вірменської кухні є гострота закусок і концентрованих (наваристих) супів. Одна з улюблених закусок - вірменська ковбаса суджух - містить ряд пряних продуктів: часник, перець, корицю й ін., Завдяки яким ковбаса набуває характерного смаку і запаху.

Вірменська кулінарія найбільш широко використовує яловичину і баранину, свинина вживається рідко. Навесні зі свіжих виноградного листя, а влітку і восени з яблук, айви, баклажан, перцю і помідорів готують долму (голубці), начинені м'ясним фаршем, рисом і пряною зеленню.

У раціоні у вірмен значне місце, крім овочів і м'яса, займають також страви з борошна і круп. З борошна готують своєрідний вид локшини - арішту, з пшеничної крупи - кашу з м'ясом курки Арісу; дуже улюблені різні плови з рису. Значне місце займає в харчуванні і вірменський національний хліб - лаваш. Він являє собою довгу і тонку, легко згортається смугу з випеченого тіста довжиною близько метра. До сих пір лаваш випікається в древніх тонуються (глиняна піч циліндричної форми, яка закопується в землю). Тонир топлять або хмизом, або кізяком. Він швидко нагрівається, і наліплений на його стінках шар тіста швидко випікається.

У багатьох районах республіки зберігся давній звичай восени випікати лаваш про запас на 3-4 місяці. Його висушують, складають у стопки, вкривають і зберігають. Досить сухий лаваш зволожити водою і вкрити рушником на півгодини, як він знову стає м'яким.

У Вірменії люблять печиво. Найпопулярніші з них гата - кругла солодка коржик з підсмаженою борошняної начинкою і пахлава - з горіховою начинкою.

Один з найпоширеніших молочнокислих продуктів вірменської кухні - мацун. Готують його з коров'ячого, овечого молока і молока буйволиць. Для вироблення мацуна молоко спочатку доводиться до кипіння, а потім охолоджується до необхідної температури. Закваскою є мацун попереднього дня, а первісної закваскою-молочний згусток, що утворився в процесі самосквашіванія молока. Молоко заквашують при температурі 40-45 °. Через 4-6 годин, як тільки утворюється згусток, мацун охолоджують до 5-8 °. З мацуна готують першу страву - врятував, разом з подрібненим часником його подають до різних м'ясних страв. Розведений водою мацун є прекрасним освіжаючим напоєм. З мацуна збивають і масло, яке довго зберігається.

Як солодкого страви в вірменської кулінарії широко поширені алани - висушені персики, начинені замість вилученої кісточки горіховою крихтою із цукровим піском; різні фрукти: груші, яблука, айва, виноград, а також сливи, абрикоси, кизил, диня, кавун і ін. Багато з них вживаються не тільки в свіжому, але і в сушеному вигляді. З виноградного соку варять дошаб - ароматний сироп темно-вишневого кольору, що має також лікувальні властивості. З дошаб готують густий борошняний кисіль, в який умочують ланцюжка нанизаних на нитку часточок волоського горіха, висушують їх і зберігають всю зиму. Це одна з найпопулярніших солодощів.

приховати текст

Вірменська кухня - одна з найдавніших на Землі. На підставі археологічних розкопок вчені прийшли до висновку, що ще дві з половиною тисячі років тому вірмени мали уявлення про бродильних процесах в хлібопеченні. Із сивої давнини бере свій початок таке популярне в даний час блюдо, як шашлик (хоровац). Технологія приготування рибної страви кутап і в наші дні майже та ж, що 1500 років тому ....

Показати весь текст

чайові

Чайові в більшості закладів складають 5%, але в закладах високого класу, якщо плата за обслуговування не включена в рахунок, рекомендується залишати "на чай" 10% від суми рахунку. В інших місцях можна просто залишити здачу.

Віза

Режим в'їзду полегшений. Як отримати візу до Вірменії

Години роботи установ

Банки працюють з 9.00 до 16.00 в робочі дні, в суботу деякі банки приймають клієнтів з 10.00 до 14.00. Пункти обміну валюти зазвичай відкриті з 9.00 до 22.00-24.00, часто працюють у вихідні і святкові дні.

Безпека

Країна знаходиться в зоні підвищеної сейсмічної небезпеки. Також досить високий рівень сонячної радіації.

екстрені телефони

Аварійна служба - 120.
Пожежна служба - 122.
Поліція - 133.
Швидка допомога - 144.

Фото і відео зйомка

Подорожуючи по східній частині Вірменії, і в особливості, будучи в Нагірному Карабасі, слід проявляти обережність, фотографуючи ті, чи інші об'єкти, які можна віднести до державних установ, або військовим частинам.

Питання та відгуки про Вірменію


Задати питання добавть відгук