Кісточки кизилу: корисні властивості та протипоказання, розчиняються в шлунку і чи можна їсти?

  1. опис кизилу
  2. Корисні якості
  3. Протипоказання
  4. лікування
  5. зберігання

Невелике п'ятиметрове деревце, більше нагадує чагарник, приносить неоціненну користь своїми темно-червоними маленькими ягодами. Цей довгожитель, вік якого може досягати 200 років, допомагає продовжити життя і людині. Всі його частини мають лікувальні властивості, в тому числі кісточки кизилу.

опис кизилу

Кизил, або дерен, вельми поширене рослина, що виростає в багатьох країнах. Цвітіння його починається вже з другої половини березня. Кизиловое дерево має на рідкість тривалий термін формування зав'язі, дозрівання плодів. Густа насичено-жовта маса медоносних квітів лише через 5 або 6 місяців дає плоди. Ягоди кизилу можуть мати кулясту, грушоподібну, а також витягнуту форму. Колір гладкою шкірки буває від червоного до майже чорного. Соковита м'якоть з кисло-солодким смаком покриває тверду кісточку, на яку припадає 10 відсотків всієї маси ягоди.

Кизил цінується за те, що всі його частини можна застосовувати для лікування: листя, кору, плоди, кісточки Кизил цінується за те, що всі його частини можна застосовувати для лікування: листя, кору, плоди, кісточки. Всі частини кизилу містять галлодубільную кислоту (танін), завдяки чому характеризуються в'язким властивістю. Вітаміну С в ньому набагато більше, ніж у лимоні і чорній смородині. Крім того, він містить такі вітаміни, як Е, Р. Він дуже багатий на пектин, органічні кислоти, мікроелементи. У поєднанні з м'ясом кизил утворює аскорбат заліза, добре засвоюється кров'ю.

Дерен хороший для вагітних жінок, дітей. Рекомендується, щоб жінка в положенні їла кизил.

Плід має великим вмістом калію, який допомагає вивести зайву воду з тіла, стабілізувати діяльність серцево-судинної системи.

Залізо допомагає знизити ймовірність набору надлишків маси тіла. Корисні якості кизилу зменшують ризик передчасних пологів. Присутність його в дитячому раціоні зміцнює імунну систему дитини, підсилює секрецію шлункового соку, зменшує ймовірність виникнення захворювань серця, появи новоутворень.

до змісту ↑

Корисні якості

Вживати їх у їжу можна в будь-якому вигляді: у складі свіжих або сушених ягід, цілком або у вигляді порошку. Кісточки кизилу славляться великим вмістом ефірних масел, близько 35%.

Вони мають таку ж цінність, як масло обліпихи, надаючи багато видів лікувального впливу: Вони мають таку ж цінність, як масло обліпихи, надаючи багато видів лікувального впливу:

  • регенеруючу;
  • антибактеріальну;
  • в'яжучий;
  • протизапальну;
  • відновлює.

Подрібненими кісточками можна лікуватися при цукровому діабеті, хворобах печінки, при жирній себореї голови.

Рослина допомагає регулювати кількість цукру в крові, знижуючи його. Тому кизил є хорошим помічником в боротьбі з цукровим діабетом. При виникненні серйозної інтоксикації, фітонциди прибирають важкі метали, токсичні речовини з організму, наприклад, пари свинцю і ртуті.

Кизил - відмінний засіб проти бактерій і вірусів. Він вбиває навіть тифозні, дизентерійні бактерії, сальмонели.

Плоди і кісточки кизилу показані для стабілізації артеріального тиску, зміцнення судин головного мозку, при набряках ніг, варикозі Плоди і кісточки кизилу показані для стабілізації артеріального тиску, зміцнення судин головного мозку, при набряках ніг, варикозі. Рослина має властивість підвищувати рівень гемоглобіну, зміцнювати стінки капілярів, більш великих судин. У них містяться речовини, що покращують мозковий кровообіг, запобігають атеросклероз. Відвари з них мають заспокійливий ефект.

Найбільше застосування корисні властивості кісточки кизилу знайшли в лікуванні шлунково-кишкового тракту, проносу. Вони дають користь при ферментативних збої в діяльності підшлункової залози.

Порошок з них не дає побічних ефектів, сумісний з лікарськими препаратами, прописаними лікарем. Корисні властивості насіння кизилу звужувати судини, створювати в'яжучий ефект, дозволяють скористатися ними для лікування геморою. Це захворювання прямої кишки, викликаної зміною стінок венозних судин, їх розширенням. Утворені вузли можуть запалюватися, кровоточити, випадати.

На час терапії рекомендується скорегувати раціон, виключивши м'ясо, гострі спеції, спиртне, тютюн На час терапії рекомендується скорегувати раціон, виключивши м'ясо, гострі спеції, спиртне, тютюн. Застосування кизилу сприяє лікуванню від патології, надає стійкий позитивний ефект в боротьбі з його симптомами. Протизапальний ефект кісточок приводить до зниження набряку, почервоніння вузлів, больових відчуттів. Зникає печіння, пригнічується ріст патогенної мікрофлори завдяки бактерицидній дії. Регенеруючу властивість кизилових насіння сприяє загоєнню тріщин, пошкоджень прямої кишки.

до змісту ↑

Протипоказання

Кісточки кизилу мають як корисні властивості, так і протипоказання. Застереження в більшій мірі притаманні ягодам, кісточки діють більш м'яко. Потрібно побоюватися вживати його на ніч, так як кизил тонізує нервову систему, що призводить до безсоння.

Обережніше треба бути з переспілими ягодами, так як вони можуть спровокувати процеси бродіння, діарею. Слід уникати надмірного вживання кизилу при наявності:

до змісту ↑

лікування

Проти геморою застосовуються лікувальні властивості кісточки кизилу. Можна просто їсти ягоди разом з кісточками по 10-15 плодів щодня. Вони можуть бути свіжими, висушеними або замороженими.

Кизил практично не втрачає своїх цінних властивостей при приготуванні Кизил практично не втрачає своїх цінних властивостей при приготуванні. Можна домогтися більш швидкого результату, якщо приймати кісточки і м'якоть окремо. Гарне, смачні ліки виходить з варення з кісточками. Слід зберегти їх, а під час загострення симптомів з'їсти. Знадобиться дві склянки кісточок на два або три дні, які розподіляються рівномірно на кожний прийом їжі.

Є ще один рецепт застосування кизилових насіння від геморою. Під час поїдання ягід, заготовки варення, їх зберігають.

Висушені кісточки проковтують за півгодини перед прийомом їжі. Вони добре перетравлюються.

Ранковий прийом - 1 столова ложка, денний - 2 чайні ложки, вечірня порція - 1 чайна ложка. Для поліпшення стану необхідно з'їсти близько 3-х склянок ядерець. Якщо додатково вживати м'якоть, то зміцняться також судинні стінки, що сприятливо позначиться на гемороїдальних вузлах. Для профілактики їдять по одній склянці кісточок щорічно.

Кілограм кизилу необхідно очистити від м'якоті. Кісточки підсушують, подрібнюють в ступці, а потім просівають. Утворився порошок приймають три рази за добу, порція становить одну гірчичну ложечку, або одну третину чайної. Прийом кошти триває до повного поїдання порошку. Кизил можна також використовувати для ванночок, примочок, мікроклізм при геморої.

Необхідно розчинити одну столову ложку порошку кісточок в 50-150 мл теплої води Необхідно розчинити одну столову ложку порошку кісточок в 50-150 мл теплої води. Вводити слід на ніч після відвідування туалету або проведення очищає клізми. Мікроклізми добре допомагають при внутрішній формі захворювання. Для лікування зовнішніх вузлів використовуються примочки, ванночки. Щоб зробити ванночку, потрібно змішати 2 столові ложки порошку кісточок з 5 літрами теплої води. Рекомендується проводити лікування протягом місяця.

Існує рецепт настою на кизилових кісточках проти геморою. Висушені, перемелені кісточки кизилу, 1 столову ложку, заливають склянкою скипіла води в термосі.

Після настоювання протягом 12 годин засобом просочують ватний тампон, використовують у вигляді анальних свічок. Слід проводити процедуру на ніч, залишаючи до ранку. Можна придбати готові свічки з екстрактом кизилу в аптеці. При важкій формі захворювання, коли може знадобитися хірургічне втручання, самолікування небезпечно.

Щоб позбутися від жирної себореї на голові, можна розбавити 2 літри настою кісточок кизилу 5-ю літрами води Щоб позбутися від жирної себореї на голові, можна розбавити 2 літри настою кісточок кизилу 5-ю літрами води. Розчин використовують в якості ополіскувача волосся до тих пір, поки він не закінчиться. Настоєм з кизилових кісточок можна протирати шкіру обличчя.

З кісточок кизилу можна приготувати корисний кавовий напій. Промиті кісточки слід підсушити на сковороді. Колір кави буде залежати від ступеня обсмаження кісточок, ніж поджарістая, тим темніше. Залишається перемолоти їх на кавомолці. Тепер можна заварювати, як звичайну каву і пити. Такий напій позбавить від сонливості на весь день.

до змісту ↑

зберігання

Найпростішим способом зберегти цінні властивості кизилу є його висушування. Відсутність високотемпературної обробки дозволяє максимально зберегти всі мікроелементи, вітаміни ягоди. У сушеному вигляді їх зміст стає більш насиченим.

Стиглі плоди піддають сушці разом з кісточками: потрібно розкласти сировину на папері рівним тонким шаром, періодично перевертаючи, не допускаючи попадання прямих променів сонця Стиглі плоди піддають сушці разом з кісточками: потрібно розкласти сировину на папері рівним тонким шаром, періодично перевертаючи, не допускаючи попадання прямих променів сонця. Домашнє висушування краще промислового, так як відбувається без використання сірчистої кислоти. Можна використовувати сушилку для фруктів, температура повинна бути від 50 до 70 градусів. Висушені плоди з кісточками відмінно зберігаються в полотняних мішечках з натуральних тканин, в темному сухому місці.

Кизил є справжнім подарунком природи для людей. Там, де росте цей чагарник, залишається тільки правильно скористатися запропонованими дарами.

Читайте також: